Versetul zilei

Wednesday, February 22, 2017

Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt

Sursă imagine: elefant.ro

Faceți cunoștință cu Oscar, un băiat de 10 ani ce locuiește într-un spital deoarece are leucemie. Singura persoana care îi face pe plac este una dintre infirmiere, la care băiatul îi spune Tanti Roz. Deși nimeni nu vrea să i-o spună, Oscar este conștient de faptul că va muri. Tanti Roz îi dă copilului, ideea de a trăi fiecare zi ca și cum ar fi constituită din zece ani și de asemenea îl ajută să îi scrie scrisori lui Dumnezeu. 

Romanul ”Oscar și Tanti Roz” este extraordinar. Te poartă prin mintea unui copil amuzant, interactiv, inteligent, trist și abătut în același timp. Nu poți decât să citești întruna și să îți spui: cât de frumoasă e cartea. Cel puțin mie așa mi s-a întâmplat. 
O recomand cu mare căldură. 

Câteva citate:

-Tanti Roz, mi se pare că au inventat un alt spital decât cel real. Se prefac că oamenii nu vin la spital decât ca să se vindece. Deși unii vin ca să moară.

Uităm că viața e fragilă. fărâmicioasă, efemeră. Ne credem toți nemuritori.”

-Și de ce să-i scriu lui Dumnezeu?
-Nu te-ai mai simți atât de singur.
-Nu m-aș mai simți singur cu cineva care nici nu există?
-Fă-l să existe.
S-a aplecat spre mine.
-De fiecare dată când o să crezi în El, o să existe un pic mai mult. Și, dacă insiști, o să ajungă să existe de tot. Și-atunci o să te ajute.”

-Peggy Albăstrea, voiam să-ți spun că nu vreau să te operezi. Ești frumoasă așa cum ești acum. Ești frumoasă așa, albastră.

[...] iar Tu încercai să fabrici zorile. Ți-era greu, dar nu te lăsai. Umpleai tăriile de alb, de gri, de albastru, alungai noaptea, suflai din nou viață peste lume. Nu te opreai.Și-atunci am înțeles care-i diferența dintre Tine și noi: Tu ești tipul neobosit! Cel care nu renunță niciodată. Întotdeauna la datorie.

6 comments:

  1. Imi pare o carte destul de trista ... Mai ales ca este vorba de un copil! Am sa incerc sa o gasesc in pdf. Multumesc de recomandare!

    ReplyDelete
  2. frumos...chiar ma gandeam sa imi cumpar cartea asta...acum am un motiv in plus
    numai bine !

    ReplyDelete