Sara (numită inițial Sarai) și Agar, două femei diferite care locuiesc pentru o vreme în aceeași casă.
Sara, o femeie israelită, frumoasă la chip, soție a unui bărbat credincios pe nume Avraam (numit inițial Avram). Aceasta își respectă soțul și îl ascultă, chiar și atunci când acesta are momente de slăbiciune, iar decizille sale nu sunt în concordanță cu voia lui Dumnezeu.
Ca și nume, Sarai semnifică prințesa mea.
”Când era aproape să intre în Egipt, a zis nevestei sale Sarai: Iată, știu că ești o femeie frumoasă la față. Când te vor vedea egiptenii, vor zice: Aceasta este nevasta lui! Și pe mine mă vor omorî, iar pe tine te vor lăsa cu viață. Spune, rogu-te, că ești sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta, și sufletul meu să trăiască datorită ție.”Geneza 12: 11,12,13
În contextul cultural de atunci copiii erau foarte importanți în viața de familie, totuși, cu toate că Dumnezeu le promisese că vor avea o sămânța mare (Geneza 15: 2-5), Sara era stearpă. Prin acțiunile sale, ea dovedește că nu se încrede suficient în promisiunea lui Dumnezeu și că nu este dispusă să aștepte timpul Lui. Astfel, ea concepe propriul său plan și acționează conform acestuia.
Aici intră în scenă Agar, o femeie egipteancă, servitoare/roabă a Sarei.
”Sarai, nevasta lui Avram, nu-i născuse deloc copii. Ea avea o roabă egipteancă numită Agar.” Geneza 16:1
Statutul lui Agar se schimbă, atunci când Sara își pune în aplicare planul, trimițând-o pe aceasta să îi fie soție propriului ei soț și să îi nască un copil. Acest obicei era practicat în acea vreme și acceptat în cultura respectivă, însă nu era în concordanță cu voia lui Dumnezeu.
Astfel Sara, are o influență negativă asupra lui Avraam și îi oferă servitoarei sale, Agar, un statut pe care aceasta nu ar trebui să îl aibă, după care mai târziu, când consecințele se întorc împotriva ei suferă, nu își asumă responsabilitatea pentru ce a făcut, ci aruncă vina asupra lui Avraam. Rezultatul? Nimic mai mult, nici mai puțin decât câteva inimi frânte: a ei, a soțului ei și a servitoarei ei.
”Atunci Sarai, nevasta lui Avram, a luat pe egipteanca Agar, roaba ei, și a dat-o de nevastă bărbatului său Avraam [...]. El a intrat la Agar și ea a rămas însărcinată. Când s-a văzut ea însărcinată a privit cu dispreț pe stăpâna sa. Și Sarai a zis lui Avram: Asupra ta să cadă batjocura aceasta care mi se face! Eu însămi ți-am dat în brațe pe roaba mea, și ea când a văzut că a rămas însărcinată, m-a privit cu dispreț. Să judece Domnul între mine și tine! Avram a răspuns Sariei: Iată roaba ta este în mâna ta, fă-i ce-ți place! Atunci Sarai s-a purtat rău cu ea și Agar a fugit de ea.” Geneza 16: 3, 4, 5,6.
Așadar, Agar devine soție, iar mai apoi mamă și își uită locul de servitoare. Curând însă, este readusă cu picioarele pe pământ, iar ea fuge. Agar, nu făcea parte din poporul lui Dumnezeu, totuși, El avea privirea îndreptată asupra ei. El o cunoștea pe ea, îi cunoștea necazul și cunoștea până și locul în care a fugit. Astfel, ea îl numește ”Dumnezeu care mă vede”.
”Îngerul Domnului a găsit-o lângă un izvor de apă în pustie.” Geneza 16:7
”Ea a numit Numele Domnului care-i vorbise: Tu ești Dumnezeu care mă vede! Căci a zis ea: Cu adevărat, am văzut aici spatele Celui ce m-a văzut!” Geneza 16:13
Într-un final, la timpul ales de Dumnezeu, Sarai rămâne însărcinată, promisiunea lui Dumnezeu se împlinește chiar prin mijloace omenești imposibile. Ea devine mama unei seminții alese prin har, atunci când îl naște pe Isaac, căci mai târziu din această genealogie, avea să se nască Isus Hristos, mântuitorul nostru. Numele i se schimbă din Sarai în Sara, care înseamnă prințesa evreilor.
”[...] ci numele ei să fie Sara. Eu o voi binecuvânta și îți voi da un fiu din ea [...] și ea va fi mama unor neamuri întregi [...] ”Geneza 17: 15, 16
”Sara a rămas însărcinată și a născut lui Avraam un fiu la bătrânețe” Geneza 21:2
Agar este izgonită împreună cu fiul ei din familia lor, însă Dumnezeu le poartă de grijă. Geneza 21:8-21.
Ce putem învăța de la Sara: Acțiunile noastre au consecințe nu doar asupra noastră ci și asupra familiei noastre și a oamenilor din jurul nostru. Ca și soții/iubite noi avem o influență asupra soților/iubiților noștri, ce facem cu ea? Influențăm noi spre bine sau spre rău? Ca și femei, uneori putem cădea în extrema de a asculta, de soții noștri, chiar și atunci când aceștia nu caută voia lui Dumnezeu. Este important să ne amintim că singurul de care trebuie să ascultăm întotdeauna, necondiționat este Dumnezeu, iar mai apoi vin soții sau familia. Dorințele tale pot fi bune, dar nu trebuie să le lași să pună stăpânire pe tine, întotdeauna pune-ți încrederea în Dumnezeu și așteaptă timpul Lui.
Ce putem învăța de la Agar: Dragostea lui Dumnezeu nu are limite. Poate te simți departe de casă, murdară și rănită, însă Dumnezeul care a văzut-o pe Agar atunci, continuă să vadă și să îngrijească suflete și astăzi, fie acestea și străine față de El.
Daca toți cei ce citesc Biblia ar si înțelege-o asa frumos ca tine.....viata multora ar fi mult mai ușoară.
ReplyDeleteMă rog pentru înțelepciune și caut să o studiez ca să o pot înțelege cât mai bine, îmi doresc ca să descoperim împreună frumusețea Cuvântului lui Dumnezeu și să vedem ce putem învăța din el. Sunt așa multe învățături frumoase și chiar ne fac viața mai ușoară și mai plină de semnificație.
DeleteFoarte bine ai punctat tot, de luat aminte! Mulțumesc!
ReplyDeleteMă bucur pentru aceste cuvinte! Sper să fie de folos.
Delete