De citit: Geneza capitolul 24, 25, 27
Rebeca, o fată israelită, foarte frumoasă, care nu mai fusese cu nici un bărbat și provenea dintr-o familie bună, aceasta fiind în relații de rudenie cu Avraam.
”Nu sfârșise el încă de vorbit, și a ieșit cu vadra pe umăr, Rebeca, fata lui Betuel, fiul Milcăi, nevasta lui Nahor, fratele lui Avraam. Fata era foarte frumoasă, era fecioară, și nici un bărbat n-avusese legături cu ea.” Geneza 24: 15,16 a (prima parte din verset)
De asemenea, ea este muncitoare și responsabilă, se gândește la binele celorlalți și face chiar mai mult decât i se cere. Denotă politețe și amabilitate.
”Ea s-a pogorât la izvor, și-a umplut vadra și s-a suit iarăși.” Geneza 24: 16 b (ultima parte din verset)
”Robul a alergat înaintea ei, și a zis: -Dă-mi, te rog, să beau puțină apă din vadra ta.
-Bea, domnul meu, a răspuns ea. Și s-a grăbit de a plecat vadra pe mână, și i-a dat să bea. După ce i-a dat și a băut de s-a săturat, a zis: Am să scot apă și pentru cămilele tale, până vor bea și se vor sătura. A vărsat în grabă vadra în adăpătoare și a alergat iarăși la fântână ca să scoată apă, și a scos pentru toate cămilele lui.” Geneza 24: 17-20
Mai târziu, ea se căsătorește cu Isaac și devine astfel soție, fiind iubită de acesta și reprezentând o mângâiere pentru el.
”Isaac a dus pe Rebeca în cortul mamei sale, Sara; a luat pe Rebeca, ea a fost nevasta lui, și el a iubit-o. Astfel a fost mângâiat Isaac pentru pierderea mamei sale.” Geneza 24:67
Inițial, Rebeca este stearpă și nu poate avea copii, dar după ce soțul ei se roagă pentru ea, aceasta rămâne însărcinată cu gemeni. În această ipostază, o vedem pe Rebeca vorbind cu Dumnezeu și întrebându-l lucruri.
”Isaac s-a rugat Domnului pentru nevastă-sa, căci era stearpă; și Domnul l-a ascultat, nevastă-sa, Rebeca a rămas însărcinată. Copiii se băteau în pântecele ei și ea a zis: Dacă-i așa, pentru ce mai sunt însărcinată? S-a dus să întrebe pe Domnul.” Geneza 25: 22, 23
Ca și mamă, Rebeca face diferențe între cei doi copii ai ei. Iubirea ei pentru Iacov (fiul ei), o aduce până într-acolo că ajunge să ia anumite decizii greșite, sfătuindu-l pe acesta într-un mod necugetat, fără curăție, urmărindu-și propriile ei interese, chiar dacă prin aceste fapte își rănește soțul și pe celălalt fiu, Esau. Astfel, ea participă de bună voie la înșelăciunea soțului ei, iar faptele ei au consecințe mai târziu.
”Isaac iubea pe Esau, pentru că mânca din vânatul lui; Rebeca însă iubea mai mult pe Iacov” Geneza 25: 28
”Acum fiule, ascultă sfatul meu, și fă ce îți poruncesc.” Geneza 27: 8
Datorită acestei înșelăciuni, Esau ajunge să îl urască pe Iacov și să îi dorească moartea. Iacov este nevoit să fugă, astfel că Rebeca este despărțită tocmai de fiul pe care îl iubea cel mai mult. Continuă să își mintă soțul, deși acesta era bătrân și aproape de moarte.
”Și Esau zicea în inima sa: Zilele de bocet pentru tatăl meu sunt aproape, și apoi am să ucid pe fratele meu Iacov.” Geneza 27: 41 b (partea a doua a versetului)
Se poate observa o discrepanță majoră, între Rebeca, fata fecioară pe care o întâlnim la început și Rebeca, mama și soția de mai târziu. Ca și oameni, suntem slabi, adesea traiectoria noastră prin viață nu e liniară, ci mai degrabă e cu suișuri și coborâșuri. Cel mai important este să învățăm din greșelile pe care le facem și să avem grijă la interesele pe care le avem. Să ne întrebăm dacă suntem focalizați pe a face voia lui Dumnezeu sau dacă suntem focalizați pe alte lucruri. În ciuda faptelor ei din final, ea este una dintre femeile trecute în genealogia domnului nostru Iisus. Să nu uităm de har, să nu uităm că Dumnezeu este Cel care ne ține și ne ajută să mergem înainte chiar și atunci când eșuăm, iar viața noastră nu are un parcurs linear.
Poate astăzi te simți singură și poate în loc să îți numeri binecuvântările, tu stai și îți numeri eșecurile și petele ce se zăresc pe tine, dar vreau să îți spun ceva: ești bine așa cum ești. Nu trebuie să fii perfectă în ochii altora și nici măcar în ochii tăi și nu trebuie să porți tu toate luptele, fiindcă nu ești singură. Așa că, nu te focaliza pe tine, ci focalizează-te pe Dumnezeu, lasă-L pe El să îți atingă inima frântă și să îți dea iarăși putere ca să te ridici.
Tare-i frumoasa concluzia!
ReplyDelete