Versetul zilei

Tuesday, August 4, 2020

Nu lua drept bun tot ce crezi

Sursă imagine: Pinterest

Noi, oamenii avem multe credințe. Unele sunt prinse din zbor, de prin  auzite, primite de la alții și învățate. Altele sunt din propriile noastre experiențe, formate pe parcurs și însușite. Avem până și o vorbă: ”fiecare cu credința lui”, și ne comportăm de parcă adevărul nu este absolut, ci mai degrabă adevărul ți-l faci singur. De fapt, spre acest lucru merge lumea din ziua de astăzi. 

Te-ai întrebat vreodată care e adevărul, până la urmă? Oare chiar așa să fie, fiecare cu credința lui și în final ajungem toți în același loc sau fiecare acolo unde a crezut? 

Chiar este adevărul ceva ce poate fi făcut de mâna omului după bunul plac al acestuia? Poate, dar atunci nu am mai putea să îl numim adevăr. Adevărul fie e universal valabil, absolut, fie e doar relativ și atunci nu mai pot fi adevăr. 

Noi spunem că fiecare e liber să creadă în ce dorește, și chiar așa este, însă asta nu înseamnă că undeva acolo nu există un singur adevăr valabil pentru toți în aceleași condiții indiferent că oamenii aleg să îl creadă sau nu. 

Totuși, adevărul poate fi descoperit. Și cum descoperi adevărul? E simplu. Nu lua drept bun tot ce crezi. Da, tu ți-ai format anumite idei și credințe, însă acest lucru nu e de ajuns. Trebuie să cercetezi, trebuie să cauți să vezi dacă credința ta are o bază fondată sau nu. Vei descoperi că multe credințe sunt create pur și simplu din auzite, din tradiții, din generații în generații fără să aibă o bază. Din acest motiv vei întreba anumiți oameni de ce se închină în modul în care se închină, de ce țin un anumit post sau de ce zic o anumită rugăciune și îți vor răspunde că nu știu sau că așa se face, însă nu îți vor spune clar de ce. 

Convingerile tale sunt subiective, din acest motiv nu poți judeca lucrurile în totalitate în baza lor. Când vorbim de o credință reală, omul are în spate o bază, un adevăr, o explicație pentru aceasta. El nu crede 
în niște simple iluzii. 

Oprește-te astăzi și întreabă-te, care este dreptarul după care îți evaluezi credința și concepțiile? Te afli tu într-un loc potrivit sau poate ai ajuns să îți formezi anumite deprinderi fără să știi de fapt de ce le faci și pentru ce? Ești sigur că tot ceea ce consideri tu drept bun chiar este bun și tot ceea ce consideri tu greșit chiar este greșit? Asigură-te că modul în care privești lumea nu e bazat pe simpla ta percepție și pe propriul tău adevăr. Asigură-te că ești pe acelși palier cu Dumnezeu atunci când vine vorba de baza credinței tale, altfel, s-ar putea să crezi în ceva fals, gol și fără de valoare și ai să te trezești într-o zi că nici tu nu știi ce cauți pe acolo și cum ai ajuns așa departe urmând niște iluzii. 

No comments:

Post a Comment