Versetul zilei

Friday, January 27, 2012

Educatia conteaza?!

Deseori ne intrebam de ce sunt oamenii asa de rau si egoisti, de ce injura atat de mult si de ce nu au nici macar putin bun simt fata de cei din jurul lor? Care este motivul pentru care fac acest lucru? Eu cred ca totul porneste din familie, cred ca este vorba de mediul in care acele persoane au crescut, de educatia pe care au primit-o si de valorile si principiile pe care le-au urmat mai tarziu. Observam astazi ca multi copii injura si fumeaza de la varste fragede.Sunt copii care abia daca stiu sa vorbeasca, stalcesc cuvintele si totusi injura de nota 10. E normal?
Copiii care cresc intr-o familie in care se injura mai devreme sau mai tarziu vor injura.
Copiii care cresc intr-o familie in care nu exista o educatie se vor comporta urat cu cei din jur, si nu vor avea respect.
Copiii care cresc intr-o familie in care exista ura si invidie vor invata sa fie invidiosi.
Copiii care cresc intr-o familie in care exista violenta mai devreme sau mai tarziu vor deveni violenti.
Copiii sunt influentati si iau exemplu de la parinti, deci, voi parinti, sau viitori parinti ce exemplu le dati copiilor vostri?  
Stiu ca multi dintre cei ce ma citesc sunt tineri, insa va veni o zi in care veti avea si voi o familie, ce fel de exmplu le veti da  celor dragi?
Copiii de azi = viitorul de maine.

51 comments:

  1. este foarte adevarat ca educatia este foarte importanta , dar conteaza si personalitatea copilului foarte mult !

    ReplyDelete
    Replies
    1. da, este adevarat si personalitatea conteaza, si vointa lui :P

      Delete
  2. Poti sa ai tu cei 7 ani de acasa.
    Daca cei 7 ani sunt cum ai prezentat tu mai sus e nasoala treaba !!
    Conteaza mult educatia primita de la parinti!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sunt si 7 ani pozitivi, dar vad ca in zilele de azi incep sa dispara.

      Delete
  3. Literatura populară mi-a fost totdeauna izvorul la care m-am dus pentru a -mi lămuri întrebările cărora altfel nu le găseam răspunsuri. Când spun „literatură populară„, mă refer, mai ales, la proverbe și zicători, pentru că în ele se adună experiența noastră milenară. Concentrată în câteva cuvinte, bine și cu multă grijă alese.
    Știi ce proverbe se potrivesc eseului tău?- „Așchia nu sare departe de trunchi„
    Așa tată, așa fiu„.

    O zi bună!

    ReplyDelete
  4. in formarea unui om, printre altele, trebuie sa se stie ca intre gena si comportament se interpune mediul si istoria individuala...da, educatia conteaza.

    ReplyDelete
  5. Sunt de acord cu tine , dar îmi imaginez că este greu să creşti un copil . Uneori se întâmplă să fie educat şi când ajunge într-un colecvtiv cu nişte copii mai puţin educaţi sau educaţi altfel se schimbă şi el ,asemenea celorlalţi sau sunt unii care chiar nu ştiu ce să facă pentru a-l creşte mai bine pe cel mic , oricât de bine intenţionaţi ar fi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. este adevarat ca anturajul conteaza mult, dar daca acel copil a fost invatat de mic lucruri bune la un moment dat va realiza ca de fapt s-a departat de invataura data de parinti si ii va parea rau...

      Delete
    2. da , poate ai dreptate. abia astept ziua aia ,

      Delete
  6. Ai perfecta dreptate .
    Psihoza copilului este urmatoarea : ce fac parintii , sunt si ei capabili sa faca.
    Adica daca parintii se injura intre ei sau se cearta , automat copilul va lua acest ,,exemplu" .
    Dar daca parintii se inteleg , nu se cearta in fata copilului , il invata pe copil ca nu este frumos sa faca anumite lucruri si ii daruiesc atentie si iubire , copilul va creste cu ,,cei 7 ani de-acasa" . Bineinteles , acesta este un factor intern in educarea unui copil .Mai sunt si factorii externi ; acesti factori apar atunci cand copilul se indreapta spre varsta adolescentei si apar anturajele , care pot strica ceea ce au cladit parintii .

    ReplyDelete
    Replies
    1. da, factorii externi pot strica ceea ce au cladit parintii dar eu cred ca ceva tot ramane...

      Delete
  7. stiu cazuri de copii care provin din familii de nota 10 iar atunci cand sunt impreuna cu parintii se comporta ca sfintii, insa atunci cand sunt cu prietenii si au un anturaj mai dubios se comporta ca niste golani.
    asa ca in comportamentul copiilor nu conteaza doar familia ci si cei cu care isi petrec timpul inafara familiei, e dovedit faptul ca prietenii pot influenta mai mult decat familia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. exista si astfel de cazuri :) si ai mare dreptate, anturajul influenteaza foarte mult, insa eu cred ca daca ai primit o educatie buna si ai propriile principii esti in stare sa-ti alegi anturajul potrivit.

      Delete
  8. Scoala nu te invata cum sa te comporti cu ceilalti.Asta se invata acasa.Iar daca familia nu se ocupa de cei"7 ani de acasa" se ajunge la ce ai spus si tu .S

    ReplyDelete
  9. De cele mai multe ori,parintii sunt cei care influenteaza atitudinea copilului,insa am intalnit cazuri in care din niste familii denaturate,au iesit in societate copii educati,mai bine zis "auto-educati".Acesti copii isi doreau din tot sufletul ca in viitor sa fie diferiti de parintii lor.Faceau totul pt ca in viitorul lor sa lipseasca vulgaritatea,alcoolul si alti factori nepotriviti pt ceea ce inseamna cu adevarat o familie sanatoasa.Am auzit insa si copii care spuneau atunci cand spre exemplu,erau intrebati de ce fumeaza,ca asa au vazut la parinti.Oricum,eu cred ca felul in care ne comportam in societate,depinde de fiecare in parte.Cred ca suntem direct raspunzatori de atitudinea noastra.Daca tata/mama injura,asta nu inseamna ca si eu trebuie sa fiu la fel ca ei.Cand esti mic,poate repeti ce auzi la parinti,fara sa iti dai seama de ceea ce inseamna cu adevarat acele cuvinte,insa de la o varsa avem discernamant...

    ReplyDelete
  10. Foarte adevarat..de exemplu cu tiganii astia pe care ii injura toata lumea, normal ca sunt needucati daca asa au fost crescuti, daca au trait mereu inchisi in casa,amenintati si batuti, nu s-au dus nici macar la scoala. Sigur ca sunt cativa care reusesc sa evolueze dar,de obicei, greu sa vezi greselile familiei.

    ReplyDelete
  11. Eu cred ca conteaza foarte mult educatia de acasa.

    ReplyDelete
  12. Noi suntem viitorul, însă nu totul se înață din familie. Contează și anturajul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai dreptate, conteaza foarte mult anturajul.

      Delete
  13. Eu deja citesc cărți despre educația și alte cele despre copii :)) și până acolo vor trece ani buni:)
    P.S. E super noua înfățișare a căsuței tale :D

    ReplyDelete
  14. Pana ceva timp in urma, eram de aceeasi parere, ba chiar as fi fost in stare sa aprind o cearta in toata regula cu cineva care m-ar fi contrazis, insa astazi, mult timp dupa.....viata mi-a aratat contrariul, un acelasi efect puternic il are si anturajul format in jurul copilului, caci daca nu este ca ei, este exclus, cu riscul de a fi impotriva regulilor primite de acasa....vrea sa fie la fel cu cei de aceeasi varsta.

    ReplyDelete
  15. "Copiii de azi = viitorul de maine" -asta nu o stiu multi parinti:)

    ReplyDelete
  16. Educatia e relativa, mai trebuie luate in calcul ereditatea si mediul in care cresc copiii. Cum s-a mai spus, din oameni de nimic au iesit copii de treaba si invers...

    ReplyDelete
  17. Copilul este o mare ciorba de material genetic, va mosteni stilul de la cineva din familie. Copilul care este pedepsit prea aspru va deveni "puscarias" adica se va inrai. Copilul daca are niste parinti inteligenti si buni el va fi rau ( cu unele exceptii ), se va simti atras de ceea ce nu are acasa, daca va avea parinti "dobitoci" ori va deveni betiv/drogat ori va fi de o performanta deosebita pe plan profesional, cautand sa iasa din tipar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Copilul daca are niste parinti inteligenti si buni el va fi rau ( cu unele exceptii ), se va simti atras de ceea ce nu are acasa," este adevarat si acest lucru , nu ca restul din ce ai scris nu ar fi,d ar asta mi-a atras atentia.

      Delete
  18. Foarte adevarat.Edcuatia chiar conteaza,dar este si felul omului de-a fi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. felul de a fi, principiile, valorile...
      anturaj toate.

      Delete
  19. AZI CAND LIBERTATEA INFORMATIEI NU ESTE INGRADITA , CAND EA SE BAZEAZA PE BUN SIMT , COPILUL MEU , COPII VOSTRII VOR FACE ALEGERI CARE NU MEREU NE VOR INCANTA ....
    SUBSCRIU CELOR SCRISE DE SunShine CU COMPLETAREA CA TRAIM INTR-O SOCIETATE BOLNAVA , NEPASATOARE ( SE VAND TIGARI SI ALCOOL MINORILOR , NU SE DISCUTA CU EI ANUMITE SUBIECTE ).
    CE EXEMPLU SUNT PENTRU COPILUL MEU ? CU CEVA TIMP IN URMA MI-A SPUS CA SUNT "COOL" :)
    "
    Omul de astazi si copilul de ieri

    Lasul de astazi
    este copilul care batjocorea ieri
    Zbirul de stazi
    este copilul frustrat ieri
    Impostorul de astazi
    este copilul pe care nu-l credeau ieri.
    Cuceritorul de astazi
    este copilul care era asuprit ieri.
    Indragostitul de astazi
    este copilul care era incurajat ieri
    Justitiarul de astazi
    este omul care nu era calomniat ieri
    Comunicativul de astazi
    este copilul care nu era luat in seama ieri.
    Inteleptul de astazi
    este copilul care era invatat ieri.
    Indulgentul de astazi
    este copilul pe care-l iertau ieri.
    Omul care respira dragoste si frumusete
    este copilul care traia si ieri in bucurie. "( NU STIU AUTORUL )

    ReplyDelete
  20. totul e frumos si perfect asa cum e :P doar ca voi sunteti plini de programari :P un copil mic nu judeca el iubeste pe oricine :P

    nu am mai intrat de cateva luni pe blogu tau dar e la fel :)) parca ati venit in grup pe planeta asta :D nici unu din voi nu sare gardu :)) va e frica sa iesiti din ograda voastra sa ajutati pe altii ci doar aruncati cu pietre :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. niciodata nu am sa pot sa-ti inteleg felul de a gandi, si nu pot sa-mi dau seama, daca nu-ti convine cum scriu si ai mereu o alta parere de ce mai treci pe la mine?

      Delete
  21. Corect. Este foarte importanta educatia de acasa. Totusi, anturajul este aproape la fel de important. Vorbim de "cei 7 ani de afara", de anii petrecuti "in fata blocului". Si, sa nu uitam sa adaugam, scoala. Scoala reprezentata nu numai din profesori, ci si din mediul creat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. asa este, pana la urma cred ca anturajul si educatia sunt oarecum egale...

      Delete
  22. eu singer ma bucur ca am avut parte de o familie ca a mea si sunt madra.Cat despre ceilalti, ar putea foarte bine sa ignore si daca sunt prea mici, parintii nu sunt gata sa fie parinti.vina nu e in totalitate numai a parintilor.
    o zi buna:*

    ReplyDelete
  23. astept sa te schimbi :)))) sa-ti extinzi constiinta :P esti in acvariu si avem nevoie de tine in ocean :)) e mesaj personal nu e nevoie sa-l accepti pe blog :P

    ReplyDelete